1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Министър Найденов отхвърли възможността в страната да бъде допуснат внос на радиоактивни продукти

Министър Найденов отхвърли възможността в страната да бъде допуснат внос на радиоактивни продукти

Снимка:

Повод за изказването му станаха предположенията за евентуален внос на захар от района на Чернобил в Украйна

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отхвърли възможността в страната да бъде допуснат внос на радиоактивни продукти.

Повод за изказването му станаха предположенията за евентуален внос на захар от района на Чернобил в Украйна, свързани с проведената вчера операция срещу източване на ДДС от търговия със захар. По време на акцията бяха арестувани синът на Гриша Ганчев Данаил Ганчев и още петима души. Четирима от тях вече са с повдигнати обвинения.

Внос на радиоактивни продукти на българския пазар или като част от производството на продукти няма как да се случи, защото контролът на Агенцията по храните е железен, заяви пред журналисти в парламента министърът на земеделието, цитиран от агенция "Фокус". 

Найденов заяви, че няма подробна информация по операцията от вчера. "Това е разследване, което се прави от БОП и от данъчната служба. По никакъв начин информация към мен не достига. Няма как да се случи внос от Чернобил. Говори се за намерени документи, а не, че нещо се е осъществило. Да успокоим обществеността", посочи Найденов.

"Без да звучи като самохвалство, но нашата агенция е може би с най-добрите показатели в целия ЕС. Изследва се всяка пратка, особено ако е от рискови държави, прави се анализ, оценка на риска", каза още министърът. Той обаче направи уточнението, че това се отнася за легалния внос, защото може да се внесе хранителен продукт и да се маскира като нещо друго.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.