1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Министър Найденов призова децата да се хранят здравословно

Министър Найденов призова децата да се хранят здравословно

Снимка:

За новата учебна година се подготвя осъвременяване на рецептурниците за градините

Децата да се хранят здравословно от техните родители, детски ясли, градини и училища, призова министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на детски празник в парка на Света Троица, район Илинден, София. „Важно е децата да ядат безопасни и здравословни храни. Трябва да намалее затлъстяването при подрастващите, тъй като вече се появява диабет и при юношите”, допълни министърът. По думите му трябва да се върнат качествените храни на трапезата на децата вкъщи, в детската градина и в училищата.

За новата учебна година се подготвя осъвременяване на рецептурниците за градините и тяхното прецизиране. Ще настоявам новите рецептурници да се спазват, каза министърът. Той обяви, че от днес ЕК забранява използването на пластмасови бебешки бутилки за храни със съставката Бисфенол A. Министър Найденов обясни, че те трябва да бъдат изтеглени от търговската мрежа. Контролът за това ще се осъществи от Министерство на здравеопазването. Министърът препоръча майките да спрат да ги използват.

Бисфенол А е химическо съединение, използвано при производството на пластмаса, от която се правят различни продукти, включително шишета за бебешка храна. При загряване на пластмасата при висока температура малки количества Бисфенол А могат да преминат в храната. Според някои учени поемането от децата на опасни концентрации може да доведе до забавяне на развитието и увреждане на имунната система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.