1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Министерството на финансите обещава да освободи изби и винпроми от разходи, свързани с акцизния контрол

Министерството на финансите обещава да освободи изби и винпроми от разходи, свързани с акцизния контрол

Снимка:

Алкохолният градус в контролните точки ще се мери в лаборатория

Министерството на финансите обещава да разтовари изби и винпроми от разходи, свързани с акцизния контрол, пише "Труд".

В нова наредба на ведомството е записано, че точките за контрол ще бъдат намалени само до местата, където се въвеждат, произвеждат, складират и извеждат акцизни стоки. Освен това винпромите няма да са задължени да купуват допълнителни уреди, които да мерят алкохолния градус в контролните точки. Той ще се мери в лаборатория. Остава изискването произведените количества да се отчитат чрез разходомери в контролните точки.

В края на мандата на правителството "Борисов" бяха направени промени в наредбата за измервателните уреди, според които винпромите трябваше да купуват устройства, които да мерят и алкохолния градус наред с количеството произведен алкохол. Още тогава бившият председател на Националната лозаро-винарска камара и настоящ шеф на Фонд "Земеделие" Пламен Моллов заяви, че никъде в света няма подобна система от уреди за измерване на алкохола.

Освен това експериментално бяха направени измервания на алкохолния градус в предприятия и според бранша алкохоломерите са отчели 4% грешка спрямо паралелна лабораторна проба. От Агенция "Митници" тогава твърдяха, че грешката е била само 0,1%.

Още в края на ноември т.г. финансовият министър Петър Чобанов обяви, че занапред на бизнеса "няма да се налага да прави нови инвестиции в измервателни уреди", но ще се затегне контролът.

В мотивите на кабинета "Орешарски" за промените се посочва, че в заварената наредба са откроени следните негативи: "изключително високи разходи за бизнеса за закупуване и монтиране на скъпоструващи средства за измерване и контрол, използване на специализиран софтуер, пломбиране на средствата за измерване и на всички съставни елементи на инсталациите за производство на акцизни стоки, съдове за съхранение и др.".

Посочва се, че в голяма част от обектите закупените уреди, пломби и други средства за контрол се оказват ненужни, а в някои случаи са правени промени в производствения процес, за да се монтират. Информацията от уредите пък била изключително обемна и трудна за обработка. Промените влизат в сила от 30 април догодина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.