1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: Няма ешерихия коли у нас

Мирослав Найденов: Няма ешерихия коли у нас

Снимка:

Нека потребителите търсят българското, призова земеделският министър

Последният внос на испански краставици е осъществен през месец март. Оттогава няма внос. Направени са доста проби, лабораториите работят дори през почивните дни. Няма ешерихия коли у нас. Това заяви в сутрешния блок на bTV земеделският министър Мирослав Найденов. Първото известие за някакво съмнение идва на 22 май. Тогава Германия алармира за подозрение за хемолитично-уремичен синдром, допълни той.

Ешерихия коли е нормален причинител, който се проявява най-вече при лоша хигиена и най-вече в горещините. Има престрелки между Германия и Испания, но последната отрича, а и няма смъртен случай там. Германия твърди, че заразата идва от естествен оборски тор. Испания пък смята, че заразяването е станало по време на транспорта. Няма категорично доказателство по въпроса. Предстои ЕК да се произнесе, обясни министърът.

Категорично заразата не е във вътрешността на зеленчука, замърсяването е по кората. Нека потребителите търсят българското. Нашите служби изследват зеленчуците ни постоянно. Търсят се предимно пестицидите, но се проверява и за това. Ако не сте сигурни за произхода, най-сигурно измийте зеленчуците, а още по-добре, направо ги обелете, посъветва Найденов.

Категорично - единственото установено наличие на зараза има в краставиците, допълни той. Знаете истерията с птичия и свинския грип, преди това беше лудата крава. Това всеки път е директен удар срещу производството. При всички смъртни случаи в Германия, само три категорично са причинени от eшерихия коли. Определено има психоза, но ние имаме система, която работи, заяви земеделският министър.  

У нас нямаме официални данни някой да е починал от натравяне с храна. Имахме случай в Дупница, за който имаше съмнения, че са се натровили с домашни консерви, но се оказа етилов алкохол. Системата у нас е задействана. Само преди няколко месеца ние спряхме няколко тона зеленчуци от Йордания. България помогна за създаване на лаборатория в страната, припомни Найденов.

Направихме съвместна проверка с Асоциацията на птицевъдите. Оказа се, че от 14 изследвани проби на големи производители, 8 са с наднормено съдържание на вода – от 27 до 51%. Това е голям проблем и масова практика. Фирмите ще бъдат санкционирани, а при следващо нарушение – катинар, закани се министърът. Преди време искаме да изследваме месото за наличие на антибиотици, но изненадващо, беше изтекла информация и пробите бяха чисти, разказа министърът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.