1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мирослав Найденов: Проверките на агенцията по храните през тази година ще бъдат "зад лъскавите витрини"

Мирослав Найденов: Проверките на агенцията по храните през тази година ще бъдат "зад лъскавите витрини"

Снимка:

Всички по веригата имат достатъчен респект от правомощията на БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните категорично е успяла да опази новогодишната трапеза на българина от опасни храни, обяви земеделският министър Мирослав Найденов в интервю пред агенция "Фокус".

"Няма хранителни инциденти. Има, но от преяждане, а не от некачествени храни", каза министърът. Той посочи, че за пръв път е нямало тенденция на поскъпване на харните по празниците.

"Да, възможно е да се дължи и на кризата, но смятам, че и акциите, които предприе Агенцията по храните и създаденият Съвет за наблюдение на цените към министерството на земеделието оказаха влияние и тази година се разминахме с това традиционно поскъпване", мотивира се Найденов.

По думите му нарушенията му са много по-малко от миналата година. "Вече всички по веригата имат достатъчен респект от правомощията на Агенцията по храните и това са все добри новини", смята Найденов.

Земеделският министър за пореден път посочи, че тази година проверките на агенцията ще бъдат "зад лъскавите витрини" - в заведенията за обществено хранене.

"Това, на което често се натъкват и констатират нашите инспектори, е, че зад лъскавите витрини много често се крие една лоша хигиена, неправилно съхранение на хранителните продукти, понякога и хранителни продукти с изтекъл срок на годност или с неустановен произход, а това е свързано с рискове за нашето здраве, така че контролът ще бъде съсредоточен в тази посока през настоящата година", посочи Найденов.

По повод побоя над изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов Найденов коментира, че се надява компетентните органи да стигнат не само до извършителите, но и до поръчителите "на това гнусно деяние". Той уверява, че въпреки инцидента няма никакви сътресения след случилото се.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.