1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Млечните продукти, произведени от биволи, се търсят на европейския пазар

Млечните продукти, произведени от биволи, се търсят на европейския пазар

Традиционната изложба по биволовъдство ще се проведе на 10 септември в Разград

Биволското мляко е изключително ценно. След аварията в Чернобил то е единственото, в което не е бил повишен радиационният фон. Това каза пред агенция „Фокус” директорът на Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството към земеделското министерство Васил Николов. Традиционната изложба по биволовъдство ще се проведе на 10 септември в Разград по повод празника на града. Събитието се организира съвместно с двете организации на биволовъдите у нас.

По думите на Васил Николов биволите не боледуват от Луда крава, много рядко от туберкулоза, бруцелоза и т.н. Затова през последните години млечните продукти, произведени от биволи, се търсят много широко на европейския пазар.

Най-много биволи у нас е имало през 1926 г. – 448 000. Но тогава биволите са се използвали основно като работни животни. От 1980 г. броят на биволите намалява на 52 000. Тенденцията се запазва и броят на животните през 1990 г. става 23 000, а през 2000 г. – 9000. Оттогава досега бройката се запазва.

Характерно за българската популация на биволи е създадената българска порода „Българска Мурра”, която е кръстоска между примитивния средиземноморски бивол и индийската порода „Мурра”. През 1962 г. за първи път в Европа на практика се вкарват биволи от „Мурра”, внос от Индия. Тази порода е най-високопродуктивната за добив на мляко. Днес всички биволи у нас са от тази порода.

„Ние единствени в Европа имаме тази високо продуктивна популация. А в миналото сме изнасяли биволи за Латинска Америка, за Европа – в страни, където никога не е имало биволовъдство, като Германия, Англия и др.”, каза доц. Николов.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.