1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Момчил Неков: Бизнесът у нас стратегически ще подкрепи български качествени храни

Момчил Неков: Бизнесът у нас стратегически ще подкрепи български качествени храни

Европейските схеми за качество са механизъм, който дава защита на производители в определени географски региони

Прясно месо от Източнобалканска свиня и Куртовски розов домат ще кандидатстват за защита на географското означение по схемите за качество на Европейския съюз. Продуктите бяха представени пред медиите и обществеността.

„Към този момент България има само два защитени продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло. В процес на получаване на защита е и трети – странджанският манов мед. Вярвам, че можем да върнем престижа на България като страна, за която качествената и хубава храна може да стане отново запазена марка. По тази причина, преди две години, стартирах кампания „Да защитим българския вкус“, която да помогне това да се промени. В сътрудничество с българския клон на организацията Слоу Фуд, бяха идентифицирани няколко десетки продукта, които имат този потенциал“, съобщи евродепутатът Момчил Неков.

Европейските схеми за качество са механизъм, който дава защита на производители в определени географски региони. Те получават по-голяма видимост и защита срещу злоупотреба с доброто име на продукта, произлязъл, създаден или съхранен в съответния регион. Промоционалните програми на ЕС за 2017 г. са с бюджет близо 12 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.