1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. "Монитор": Хонконг иска наше вино

"Монитор": Хонконг иска наше вино

Снимка:

"Монитор": Хонконг иска наше вино

Има конкретни български продукти, които ни интересуват, сред които са розовото масло, киселото мляко, медът, много чиста бутилирана вода за пиене и мляко на прах. Това заяви Стивън Уонг, представител на Съвета за търговия и развитие на Хонконг, преди среща с бизнеса. Той коментира, че България е прочута с тях в целия свят, но засега не присъстват на хонконгския пазар и са готови за износ към него, пише "Монитор".

„Тези продукти са сред най-добрите в света в своята категория”, посочи още Уонг. И допълни, че са му казали че киселото мляко е синоним на България и всеки път, когато говорим за страната се споменава и то, което не е случайно, защото е много добро. „Розовото масло се изнася за много европейски държави, включително Франция и Италия, но все още не сме го виждали в Хонконг”, коментира той.

Уонг посочи още, че Китай представлява един голям пазар за козметика, а в Хонконг се организират много изложения, които биха били подходяща витрина за продуктите, с които България превъзхожда останалия свят.

Относно виното Уонг заяви, че има две възможности за внос - или за директна употреба, или за инвестиция. И информира, че вече има много аукционни къщи за вино. Прогнозите са, че до 5 години общото количество на консумацията му в Азия ще надмине това в САЩ. Предимство на България е, че поради големите производствени мощности има възможност за износ в контейнери. А плюсът на Хонконг, е че няма мито. Именно в този сектор е и първата инвестиция, която родна компания е направила в страната през 2012 г. От миналата година наши продавачи и изложители участваха в търговски изложения.

„Все още присъствието не е много голямо, но започваме да привличаме изложители от българската винарска промишленост”, обясни Стивън Уонг. И допълни, че има и потенциални купувачи, които идват на форуми на потребителски стоки, като играчки, конфекция и битова електроника. За повечето продукти не се изисква специален сертификат. Хранителни стоки, които имат вече получен такъв, могат да се внасят в Хонконг. Правителството е поставило изискване към етикетирането на продуктите. Нужно е на тях да е посочено какво се съдържа в стоката. В търговския стокообмен с България през миналата година се отчита ръст от 30%, съобщи Линда Лий, специален представител на Хонконг по икономическите и търговски въпроси в ЕС и директор на Търговско-икономическото представителство на Хонконг (HKETO) в Брюксел. Независимо от това общият обмен на търговията е само 108 млн. долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.