1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Морковът е сред зеленчуците с най-разнообразни приложения

Морковът е сред зеленчуците с най-разнообразни приложения

Популярният оранжев морков е хибрид, отгледан в Холандия през 16-ти век

Родом от Афганистан, морковите били добре известни на гърците и римляните. Всъщност, гърците използват моркови като любовно биле. Вярвали, че правели мъжете по пламенни, а жените по-благосклонни. Първоначално морковите били лилави, бели, жълти, червени и черни. Популярният оранжев морков е хибрид, отгледан в Холандия през 16-ти век от родолюбиви производители в чест на крал Уилям I на Ориндж /оранжев/.

Името на моркова произхожда от индоевропейски корен кер-, /в превод рог/ заради формата му.

Вкус:

Морковът е сред зеленчуците с най-разнообразни приложения благодарение на сладкия си вкус. Може да се консумира суров или варен, пържен или задушен, в супи и яхнии, както и в бебешки храни. Настъргани моркови се използват в морковени торти, мъфини, сладкиши, както и в морковеният пудинг - старо английско ястие за което се смята, че съществува от началото на 19 век.

В Индия морковите се използват в най-различни рецепти; като салати или зеленчуци, добавен към пикантен ориз или леща. Най-популярният десерт в северната част на Индия е Gaajar Каа халва, който се приготвя от настъргани моркови, варени в мляко, докато цялата смес се сгъсти, след което се добавят ядки и масло.

В края на 1980-те, бейби морковите или мини-морковите (моркови, които са били обелени и нарязани на еднакви цилиндри) стават популярни за похапване между другото, и започват да се предлагат в супермаркетите по целия свят.

Сокът от моркови е също доста популярен като здравословна напитка, било то самостоятелно или смесен с други плодове и зеленчуци.

Хранителна стойност:

Морковът дължи ярко оранжевият си цвят на β-каротин, който се превръща във витамин А в организма на хората. Морковите са богати на фибри, антиоксиданти и минерали. Старата градска легенда, че морковите помагат да виждаме в тъмното не е напълно невярна. Липсата на витамин А може да предизвика лошо зрение, или да намали възможността за виждане през ноща. Силата на зрението може да бъде възстановена след като отново се добави в диетата. Тази история била разпространявана от Кралските военновъздушни сили през Втората световна война, обяснявайки как британски артилеристи свалят немски самолети в пълен мрак, за да прикрият откриването на радара.

В древната медицина, корените се използват за лечение на храносмилателни проблеми, чревни паразити, тонзилит и запек.

Източник: Wikipedia

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.