1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Морската риба поскъпва многократно от улова ѝ до ресторантите

Морската риба поскъпва многократно от улова ѝ до ресторантите

Килограм цаца струва между 1,50 и 2 лева по борсите, а в заведенията във Варна цената на 300 грама е от 2,90 до 3,80 лева

Морската риба поскъпва многократно от улова ѝ до сервирането ѝ по заведенията в черноморските ни курорти, пише в. "Стандарт".

Проверка, направена във Варна, е установила, че килограм цаца струва между 1,50 и 2 лева по борсите. В заведенията, намиращи се по плажната ивица в града, цената на 300 грама от нея е от 2,90 до 3,80 лева. С други думи – приблизително шест пъти по-висока.

Разликата при сафрида е по-малко, след като търговската му стойност е спаднала от 7 на 5 лева за килограм на местния Колхозен пазар. За толкова видът риба върви и, ако се закупи директно след улова си от рибарската кооперация "Траката". В крайбрежните кръчми за порция от 250 грама варненци плащат около 5 лева, докато в по-луксозните ресторанти цената стига до 8 лева.

Дефицитна е рибата чернокоп и за момента килограм от нея се продава за 20 лева на едро. Това, което я оскъпява, са острите ѝ зъби, които режат рибарските мрежи и съответно затрудняват улова. 3 лева за килограм е борсовата цена на морската барбуна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.