1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Може ли готвенето да убива

Може ли готвенето да убива

Намаляването на хората по света, които все още готвят на печки с твърди горива до 2015 г. ще струва около 13 млрд. долара

Близо 3 млрд. души, приготвя яденето си на примитивни печки, които работят на твърди горива. Това коства живота на  1,5 млн. души всяка година, според доклад на СЗО предаде ecomedia.bg. Този тип готвене създава голямо замърсяване в затворените помещения, което прави огромен риска от развитие на пневмония, особено сред децата. Както и хронични респираторни заболявания сред възрастните. Димът съдържа много замърсители, които могат да навредят на здравето.

Според Световната здравна организация (СЗО), замърсяването в помещенията е отговорно за 2,7% от световните заболявания, а пневмонията за смъртта на 2 млн. деца всяка година. През 2002 г., готвенето на твърди горива се счита за отговорно за смъртта на 800 000 деца и повече от 500 000 жени.

Изходът е да се помогне на бедните семейства в развиващите се държави да закупят за домовете си по-модерни готварски печки и да заменят горивото, което използват с газ или биогорива, за да могат да създадат по-здравословна среда за живот в домовете си. Това сериозно ще намали детската смъртност и тази сред жените, особено в бедните държави. Така малки инвестиции ще доведат до големи здравословни и икономически ползи.

Намаляването на хората по света, които все още готвят на печки с твърди горива до 2015 г. ще струва около 13 млрд. долара, но икономическите годишни ползи ще бъдат 91 млрд. долара. Освен сериозно намалялата смъртност и подобреното здравословно състояние на хората, ще се съкрати и времето за готвене. А с по-малко заето време майките ще имат повече време за грижи за децата си. Според доклада, ако 100 млн. домове започнат да използват газ или друго безопасно гориво за готвене, 473 млн. души по-малко ще бъдат изложени на вредното замърсяване в дома и респираторните заболявания ще бъдат отговорни за 282 000 смъртни случая по-малко всяка година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.