1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. На българския пазар се продават необозначени генномодифицирани фуражи

На българския пазар се продават необозначени генномодифицирани фуражи

Това са показали данни от изследване на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие и сдружение "За Земята"

На българския пазар се продават свободно генномодифицирани (ГМО) фуражи, без това да бъде означено на етикетите. Това са показали данни от изследване на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и екологичното сдружение "За Земята". То е направено в лицензираната лаборатория SGS във Варна през ноември, съобщи Ивайло Попов от екосдружението, цитиран от БТА.

Тествани са пет вида фуражи, произведени в България и съдържащи соев шрот. При анализа е използван генетичният метод Real Time PCR, който се смята за най-надеждния в момента. В пробата е установено наличие на повече от 5% генномодифицирана соя "RaundupReady Soya 40-3-2", което доказва сигурно наличие на ГМО в поне един от тези фуражи, обясняват еколозите.

Представителите на двете организации уточниха още, че според българското и европейското законодателство е трябвало продуктите да бъдат етикетирани поради толкова високото съдържание на ГМО. Те ще изпратят резултата от изследването до Министерството на земеделието на храните.

Еколозите все пак подчертават, че пробите, въпреки че са направени в лицензирана лаборатория, не се водят за официални, тъй като не са извършени от държавен орган. Двете сдружения искат по-големи санкции за фирмите, които продават ГМО фуражи, без това да е обозначено изрично на етикетите. Според тях част от събираните средства от санкции трябва да остават в контролните органи, защото до този момент не са били предвидени пари за изследване на фуражите.

Еколозите искат също в БДС за киселото мляко и сирената да бъде забранено да се използва мляко от животни, хранени с такива фуражи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.