1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наблюдава се понижение на средните цени на слънчогледовото олио

Наблюдава се понижение на средните цени на слънчогледовото олио

Предлагането на продукта на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 1,80 лв./литър (Ямбол) до 2,24 лв./литър (Пловдив)

През анализирания период (12 – 19 март 2014 г.) се наблюдава понижение на средните цени на рафинираното слънчогледово олио на едро и на дребно в по-малките магазини спрямо предходния седмичен период, докато тази на дребно в големите супермаркети остава без промяна.

Предлагането на рафинирано олио на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 1,80 лв./литър (Ямбол) до 2,24 лв./литър (Пловдив). В голяма част от страната се отчитат седмични изменения на цените на едро в двете посоки, като в повечето случаи олиото поевтинява. В девет от областите понижението на цените е в рамките на 0,5 – 3,7% (Шумен), а във Варна и по-сериозно – с 22,9%. Поскъпване на продукта се наблюдава в четири области – от 0,5% във Враца до 1,8% в Пловдив. Така, средната цена на едро на олиото за страната се понижава с 2,4% спрямо предходната седмица до 2,00 лв./литър.

При предлагането на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) средната стойност за страната се задържа на нивото от предходния седмичен период - 2,51 лв./литър. Цените по области са в диапазона от 2,25 лв./литър (Шумен) до 2,70 лв./литър (Кърджали). В повече от половината области се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения, в границите от -4% (София) до +2,1% (Благоевград и Кюстендил), преобладаващо в посока надолу.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 2,59 лв./литър – с 0,4% по-ниска на седмична база. В тези обекти олиото се търгува на цени от 2,28 лв./литър (Шумен) до 3,08 лв./литър (Смолян). Спрямо предходната седмица, понижение на ценовите стойности, в рамките на 0,8 – 5,2% (Хасково), се наблюдава в пет области, а повишение - само –във Варна (с 0,4%) и Добрич (с 1,7%).

През изминалата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Кърджали и Ямбол за големите супермаркети (0,73 лв./литър) и в Смолян за по-малките магазини (1,00 лв./литър).

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,08 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,44 лв./литър в Смолян. В областите Разград, Варна, Силистра и Русе цените на олиото в ДТО са с между 0,01 и 0,16 лв./литър по-ниски от тези в ГТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.