1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над 50 са храните за космонавти и алпинисти, които могат да приготвят учените в Института по криобиология и хранителни технологии

Над 50 са храните за космонавти и алпинисти, които могат да приготвят учените в Института по криобиология и хранителни технологии

Снимка:

Продуктите са 100% натурални

Боб чорба по манастирски, мусака, сарми, плодове... Това е част от менюто на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Всичко, което е включено в него, има вкус на "нормална" храна и всъщност си е приготвено от истински продукти, а не е комбинация от няколко вида химични съединения, консерванти и оцветители, пише capital.bg.

"Главните готвачи" на космонавтите са учените от БАН и Селскостопанската академия. Днес дейността им се продължава от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към академията. Но те вече не "готвят" за космонавти, а за алпинисти и болници. Учените са категорични, че "космическите" храни могат да бъдат от полза и на хора от бедстващи райони или войници, но засега не са успели да получат подобни поръчки. Днес дейността им е по-скоро научна, лабораторна и "бутикова", защото се прави рядко и само по предварителна заявка. Но въпреки това тя има потенциал да бъде не само част от миналото, а и от бъдещето на България.

Тайната рецепта

Навремето целта на учените е била да подготвят храна, която да е запазила хранителните и вкусовите си качества, но в същото време да е лесна за консумация в условия на безтегловност. Всичко това се постига чрез т.нар. лиофилизация или казано по-просто – извличането на водата от хранителните продукти.

Процесът на тази високотехнологична консервация включва два етапа – дълбоко замразяване и впоследствие изсушаване в условията на вакуум. "Крайният продукт е хранителен концентрат с минимално остатъчно съдържание на влага – от 2 до 5%. Теглото на храната е намалено с 1/5 до 1/10 от първоначалното", разказва проф. Любка Георгиева от ИКХТ, която е зам.-директор на института и отговаря за тази негова дейност. Така на практика от около 30 килограма ябълки обикновено излизат близо 3 кг "ябълки за космонавти". Те са леки като царевични пръчици (но с вкус на ябълка;), а ако се полеят с вода възвръщат стария си, сочен вид.

Самото "изсушаване" се провежда в специални машини, които приличат на фурни. Но не си мислете, че можете да изсушите плодове в домашни условия. Най-много да ги запечете... А сушенето на слънце не води до толкова голямо намаляване на влагата, което е важно за дългия срок на годност на продукта.

Целия материал за "космическата" храна четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.