1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над 70 души от Елена и близките десет села ползват услугите на Домашния социален патронаж в общината

Над 70 души от Елена и близките десет села ползват услугите на Домашния социален патронаж в общината

Правоимащите получават храна по домовете си срещу месечна такса между 59 и 76 лв.

Над 70 души от Елена и близките десет села ползват услугите на Домашния социален патронаж в общината. Правоимащите получават храна по домовете си срещу месечна такса между 59 и 76 лв. Те могат да избират вида и дните, в които на място в дома си да получават храна. Правоимащите са възрастни, навършили 60 години, както и хора с 50 или повече от 50% намалена работоспособност, съобщава Дарик.

Месечната такса се определя всяка година с решение на Министерския съвет, а за 2012 г. е 60 лв. За селските райони цената е съобразно отдалечеността на населеното място - между 67 и 76 лв. Всички потребители на патронажа, които имат доход под линията на бедността, плащат за храна 30% от месечния си доход, а ветераните от войните и военноинвалидите пък получават услуга от институцията срещу 30% от месечната такса на пакета.

Персоналът на патронажа е от 13 души, като основната база се намира в Елена. Освен хора от града, услугата достига и до Беброво, Костел, Чакали, Синджирци, Руховци, Марян, Долни Марян, Граматици, Палици и Давери.

Летният сезон е по слаб, тъй като много от абонатите са временно пребиваващи в други населени места или се обгрижват от техни близки. Очакванията са към есента да има увеличение на желаещите да се включат в социалната услуга. За срок от три дни след записване, хората започват да получава храна, уточняват от патронажа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.