1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Не се наблюдават сериозни ценови изменения при търговията с рафинирано слънчогледово олио

Не се наблюдават сериозни ценови изменения при търговията с рафинирано слънчогледово олио

Средната цена на едро за страната отбелязва незначително понижение (с 0,8%) спрямо предходния седмичен период

През последната седмица при търговията с рафинирано слънчогледово олио не се наблюдават сериозни ценови изменения. Средната цена на олиото на едро за страната отбелязва незначително понижение (с 0,8%) спрямо предходния седмичен период. При търговията с олио на дребно не се наблюдават промени в средните ценови стойности.  

Средно за страната слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,62 лв./литър, с 0,02 лв./литър по-малко в сравнение с предходната седмица. Цените на едро по области се движат в границите от 2,42 лв./литър до 2,90 лв./литър, съответно във Враца и Шумен. В преобладаващата част от областните центрове се регистрира понижение на цените – от 0,4% (Ловеч, Монтана и Силистра) до 3% (Добрич и Стара Загора). Увеличение на ценовите равнища се наблюдава в пет области, най-значително в Ямбол – с 2%.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) остава на нивото от предходната седмица - 2,98 лв./литър. В големите магазини олиото се предлага на цени от 2,80 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Шумен) до 3,43 лв./литър (София). Понижение на цените е регистрирано в четири области, като най-съществено то е в Шумен (с 3,4%), докато увеличение е отчетено единствено в София (с 6,2% или 0,20 лв./литър).

При търговията с олио на дребно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната също остава непроменена - 3,06 лв./литър. През последната седмица цените на олиото в малките магазини на страната продължават да се движат в диапазона от 2,83 лв./литър (Велико Търново) до 3,38 лв./литър (Перник). Изменения на цените се регистрират в седем области, като в пет от тях (Благоевград, Кюстендил, Пловдив, София и Шумен) се наблюдава леко понижение на ценовите нива (от -0,8 до -1,8%), а единствено в Добрич и Ловеч е налице повишение на ценовите стойности, съответно с 3,4% и 1,8%.

В по-голямата част от страната цените на рафинираното олио в другите търговски обекти продължават да са по-високи от тези в големите вериги магазини (средно с 0,08 лв./литър), като разликата достига до 0,34 лв./литър (Враца). Изключение са шест области – Варна, Русе, Сливен, София, Търговище и Ямбол, където цените в малките магазини са по-ниски от тези в ГТВ, като най-голяма разлика е отчетена в София – 0,37 лв./литър.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети е регистриран в София (0,85 лв./литър), а в другите търговски обекти – във Враца (0,81 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.