1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. НЛВК предложи промоционална програма на български вина във Великобритания и Ирландия

НЛВК предложи промоционална програма на български вина във Великобритания и Ирландия

В програмата е заложено да бъдат популяризирани не по-малко от десет малко известни досега по-скъпи качествени български вина

Постоянната консултативна комисия за избор на промоционални програми към МЗХ одобри промоционална програма “Вкусете традицията”, предложена от Националната лозаро-винарска камара. Програмата предвижда представяне на български вина със защитено наименование за произход или защитено географско указание и вина с обозначение на винения сорт лоза на пазарите на Великобритания и Ирландия. Тя е разработена за 3 години и ще бъде представена за разглеждане пред Европейската комисия. Общата сума за изпълнение на програмата е 1 млн. 818 хил. 763 евро.

Ако програмата бъде одобрена от ЕК, 60% от мерките, които имат за цел предоставяне на информация за отговорната консумация на вино и 50% от останалите мерки на промоционалната програма или общо 941 416 евро ще бъдат финансирани от ЕС. Финансирането от страна на България е 20% за мерките, които имат за цел предоставяне на информация за отговорната консумация на вино и 30% за останалите мерки на промоционалната програма или общо 513 594 евро. Финансирането от страна на НЛВК е с фиксиран процент - 20% за цялата промоционалната програма, възлизащ на 363 753 евро.

В програмата е заложено да бъдат популяризирани не по-малко от десет малко известни досега по-скъпи качествени български вина с цел реализацията им на пазара във Великобритания и Ирландия. Тя предвижда да се изготвят брошури, рекламни статии, календари, видео филми за винарни, както и да се организират дегустации на вина и участие в най-големите търговски изложения във Великобритания.

Основните цели на промоционалната програма са да бъдат информирани и образовани потребителите и индустрията за многообразието, качеството и условията на производство на българските вина, както и тяхната история и традиции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.