1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нов етикет ще обозначава продукти, произведени с енергия от вятъра

Нов етикет ще обозначава продукти, произведени с енергия от вятъра

Очаква се пазарът на екостоките само в Европа да нарасне до 114 милиарда евро през следващите пет години

Нов етикет Windmade за обозначаване на продукти, произведени само с вятърна енергия, обещава да направи революция в зеленото пазаруване 23 години след успеха на първия сертификат за справедлива търговия Fair Trade, пише онлайн изданието BusinessGreen.

Проектът е създаден с подкрепата на бизнеса и природозащитни групи, сред които WWF и компанията за производство на вятърни генератори "Вестас" (Vestas). Обозначението ще се дава само на производители, които успеят да преминат тест, гарантиращ, че в производствените им обекти се използва единствено енергия от вятъра.

Създателите на схемата се надяват, че продуктите на компаниите, които успеят да изпълнят изискванията за сертифициране, ще се радват на значително засилване на търсенето от страна на ангажирани потребители по подобие на увеличаващата се популярност на продуктите, сертифицирани като био или Fair Trade.

Пазарът на екостоките само в Европа се очаква да нарасне до 114 милиарда евро през следващите пет години. Това сочат последните проучвания в сектора, отчитащи нарастващия интерес на потребителите към продукти, произведени по екологично и социално отговорен начин. Само във Великобритания търсенето на екологични продукти се е увеличило с 18% през последните две години въпреки забавянето на икономиката.

Организаторите все още работят по точните критерии, на които ще трябва да отговарят продуктите с етикета Windmade. Те са уверени, че схемата може да бъде допълнителен двигател за търсенето на вятърна енергия и има потенциала да доведе до понижаване на цената й.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.