1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нов случай на aфриканска чума в Полша

Нов случай на aфриканска чума в Полша

Заразена е ферма с 2000 животни

За нов случай на Африканска чума по свинете в голяма ферма съобщават властите в Полша. Според националната ветеринарна служба е засегнато стопанство с близо 2 хиляди животни в североизточната част на страната 

Фермата е в така наречената "червена зона", регион със завишен риск от Африканска чума. Всички животни в стопанството ще бъдат умъртвени, съобщиха властите. В същото време ветеринарните лекари ще взимат проби от всички съседни свиневъдни стопанства, затягат се и охранителните мерки, които забраняват транспорта на живи животни и месо в определен радиус около огнището.

Актуалният случай е вторият за тази година, при който са заразени домашни свине, поясняват полските служби. Първият беше регистриран през януари в стопанство с по-малко от 70 животни. Проблемът със сегашното огнище е, че е в близост до други големи ферми с по няколко хиляди животни.

Ветеринарните власти в Полша все още не са намерили начин да спрат разпространението на болестта. Непрекъснато се съобщава за нови случаи, предимно при диви свине. Според официалните данни от началото на годината с вируса са регистрирани повече от 1000 глигана. През миналата година по това време броят на заразените диви свине беше 1200. Въпреки този спад страната остава водеща в тази черна статистика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.