Нови правила за имитиращите продукти от януари 2019 година

Продуктите ще са на отделен щанд и в индивидуална потребителска опаковка

От 14 януари 2019 година имитиращите млечни продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална потребителска опаковка и потребителите ще могат да ги намират на точно обозначени щандове. Припомняме, че новата наредба влезе в сила на 19 юли тази година. 

Произведените вече имитиращи продукти, етикирани преди влизането в сила на новата наредба, ще бъдат в търговската мрежа до 14 януари 2019 година. След 14 октомври БАБХ ще започне проверка дали се спазват измененията за продажба на имитиращи продукти.

До 19 юли възможност за производство на двата вида продукти са имали 63 предприятия, сочат данните на Българската агенция по безопасност на храните.

Данните на националната статистика показват, че на всеки тон произведено българско масло се падат 3 пъти по-големи количества вносно палмово масло, което у нас се доставя единствено за влагане в храни и почти не импортираме палма за технически цели, например за производството на сапун. През миналата година у нас са били внесени над 22 500 т. В същото време импортното количество краве масло е било 6149 т, което заедно с родното производство е далеч от количествата на палмовото. 

Най-големите количества са от тропическите страни Малайзия и Индонезия, а също така в определени периоди и от съседна Гърция. От Румъния и Испания пък има вкарани регистрирани символични количества от съответно 200 и 300 кг. Пикът на импорта на палмово масло за 2017 г. е отчетен през октомври - 5660,2 т.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.