1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Няма категорични доказателства, че веществото олеамид се съдържа в лютеница на българския пазар

Няма категорични доказателства, че веществото олеамид се съдържа в лютеница на българския пазар

Рангел Пинджев: Спорната партида е изчерпана още през лятото

Няма категорични доказателства, че веществото олеамид се съдържа в лютеница на българския пазар. От бранша възразиха срещу анализите на Асоциация „Активни потребители“ с довода, че те не са проведени в акредитирана лаборатория. В момента производителят на нарочената лютеница прави вътрешна проверка, резултатите от която очаква до месец.

Фирма „Идеал Продукт“ със седалище в град Перущица е производителят на въпросната лютеница, за която от Активни потребители заявиха, че съдържа олеамид.

Спорната партида е изчерпана още през лятото, заяви изпълнителният директор Рангел Пинджев, цитиран от Агро ТВ. За случая научава в началото на годината, по това време идва и проверката на контролния орган – Агенцията по безопасност на храните.

От Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци заявиха, че методите на потребителската организация не са акредитирани и не е описан начинът, по който са взети пробите.

От своя страна Богомил Николов, председател на Асоциация Активни потребители репликира, че статутът на лабораторията не може да бъде оспорван, тъй като е с пожелателен характер и те като асоциация решават на кое звено да се доверят. Пробите от 12-те произволни лютеници са дадени и кодирани анонимно през август, защо резултатите бяха оповестени едва през декември, запитаха от бранша.

В деня, в който Асоциацията съобщи, че лютеница с олеамид се продава на българския пазар, Агенцията по храните информира, че органичното съединение се съдържа естествено в храните с вложени растителни масла и не е опасно за здравето. На нарочната пресконференция от днес производители на лютеница увериха, че изследват продуктите си постоянно в момента на производството и допълнително в акредитирани лаборатории. Засега компанията производител не възнамерява да води дела в съда, тъй като Активни потребители не са предоставили протоколите от обявеното изследване. На срещата днес отсъстваше представител на потребителската асоциация.

Видео вижте ТУК.

Автор: Мирела Спасова

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.