1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Няма разлика между качеството на конвенционалните и биохраните

Няма разлика между качеството на конвенционалните и биохраните

Според изследване "био"-то не означава по-високо съдържание на хранителни вещества в даден продукт

Няма разлика между качеството на конвенционалните и биохраните. До този извод стигат експерти след анализ на редица тестове. Те са били проведени през последните 10 години от германска потребителска организация, съобщава topagrar.com.

За анализа са били сравнени средните оценки, дадени при тестовете на повече от 200 биопродукта и на близо 700 храни, получени от конвенционално производство. Става ясно, че органичните храни не се отличават с по-добри качества от обикновените. По германската система за оценяване, конвенционалните храни получават средна оценка от 2,91, а биопроизводството – 2,95. Дори продуктите на така наречените "премиум биопроизводители", които са значително по-скъпи, не се различават от тези, предлагани в търговските вериги.

Друг резултат на сравнението показва, че "био"-то не означава по-високо съдържание на хранителни вещества в даден продукт. "Това съдържание не се променя, независимо от начина на отглеждане", се посочва в анализа. Тестовете налагат и извода, че не всички биопродукти са свободни от вредни вещества или пък са по-вкусни от конвенционалните. Предимството на био-то е, че се използват по-малко торове и препарати за растителна защита и така се щади природата. "За хора, които са загрижени за екологията и по-хуманното отглеждане на животните органичните продукти са по-добрият избор" се казва още в анализа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.