1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Обработката на наденичките може да доведе до рак на пикочния мехур

Обработката на наденичките може да доведе до рак на пикочния мехур

Определени добавки в месните продукти предизвикват заболяването

Консумацията на обработени храни, като наденички или бекон, може да повиши риска от рак на пикочния мехур, предупреждават американски учени.

Натриевият нитрит и солта се прибавят към наденици, бекон, пакетирана шунка и др. Учените са установили, че те могат да предизвикат реакция със стомашните киселини и да формират канцерогенни вещества по време на храносмилателните процеси.

Проучването, публикувано в American Cancer Society journal, е проведено с около 300 000 доброволци на възраст между 50 и 71 години.

Тези от тях, които консумирали най-много обработени меса, са били с 30% по-застрашени от рак на пикочния мехур.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.