1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Обсъждат проблемите на земеделието в Рим

Обсъждат проблемите на земеделието в Рим

Промените в глобалните цени на храните ще бъдат фокуса в празника по повод на Международния ден на прехраната

Промените в глобалните цени на храните ще бъдат фокуса в празника по повод на Международния ден на прехраната, който ще се отбележи в Рим, предаде АФП.

На него ще се разгледа и проблема на масовото закупуване на земеделска земя в развиващите се страни от богатите страни. Преговорите на Световната организация на ООН по прехрана и земеделие съвпадат със среща на Комитета по световната сигурност на храните. Очаква се той да приеме набор от доброволни напътствия за справяне с противоречивите инвестиции, известни като "заграбване на земи". Неправителствените организации предупреждават, че те заплашват с бедност малките фермери в развиващите се страни и могат да доведат до повишаване на цените на храните по света.

Международната благотворителна организация Оксфам призова Комитета по световната сигурност на храните да се бори с промените в цените на храните чрез субсидии за превръщането на храни в гориво, регулиране на пазарите и увеличаване на резервите от храни в бедните страни. Оксфам поиска и засилена регулация на инвестициите и управлението на земите, както и повече равноправие между половете в земеделието. Очаква се британският актьор Джеръми Айрънс да бъде назначен за посланик на добра воля на Световната организация по прехрана и земеделие, заедно с актрисата Сюзън Сарандън и канадската певица Селин Дион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.