1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Одобрено е заявлението за регистрация на розовото масло като защитено географско означение

Одобрено е заявлението за регистрация на розовото масло като защитено географско означение

Предстои процедурата да стартира на ниво Европейска комисия

Днес, 19 септември, се проведе заседание на Постоянната междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер в Министерство на земеделието и храните. На заседанието бе одобрено заявление за регистрация на Защитено географско указание „Българско розово масло” в Европейския регистър на Защитени географски означения.

Това е последният етап от националната процедура, която включва преглед на подадените документи от групата производители, проверки на  място при членовете на групата производители, публикуване на заявлението спецификация с цел предоставяне на срок за подаване на евентуални възражения по него. Председател на комисията е заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.

След изтичане на законния срок не беше получено възражение  от засегнато лице, което е основание за финализиране на процедурата на национално ниво. Подготвят се необходимите документи за изпращане на заявлението в Европейската комисия, където ще стартира процедура на ниво Европейска комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.