1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Около 400 социално слаби жители на Силистренска област получават топъл обяд от безплатните трапезарии

Около 400 социално слаби жители на Силистренска област получават топъл обяд от безплатните трапезарии

Изхранването на един човек струва на държавата по 2,20 лева на ден

Около 400 социално слаби жители на Силистренска област получават топъл обяд от безплатните трапезарии, финансирани от Социалното министерство. Изхранването на един човек струва на държавата по 2,20 лева на ден. Програмата ще продължи до месец април.

Вече четвърта година обществената трапезария в Силистра изхранва 103 души. Сред тях са семейства без доходи, самотни възрастни хора и бездомници. Дневното меню от топла супа, основно ястие и хляб е жизненоважно за хората на опашката, които нямат средства да се изхранват сами.

Парите за трапезарията се осигуряват от Фонд "Социална закрила" към социалното министерство. Четвърта година обаче размерът на финансирането не е актуализиран, а цените на хранителните продукти постоянно растат, информира БНТ.

Близо половин милион лева на месец струва на държавата издръжката на 135 такива трапезарии в цялата страна. На тях разчитат около 10 000 души. Всеки, желаещ да подпомогне програмата, може да направи дарение по сметката на социалното министерство. По закон дарителите имат право на данъчни облекчения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.