1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Опасна бактерия се разпространява чрез сурови зеленчуци

Опасна бактерия се разпространява чрез сурови зеленчуци

Германските здравни власти съобщиха за смъртта на 4 души в северната и югоизточната част на страната

Краставиците, доматите и салатите, консумирани сурови, вероятно с в основата на бързото разпространение на опасна бактерия, съобщи министърът на земеделието на Германия. Има сериозни подозрения, че тази бактерия е причинила смъртта на 4 души, съобщи АФП.

Първите резултати от анализите на института "Роберт Кох" дават основания да се мисли, че консумацията на сурови домати, краставици и марули е причина за тези случи на инфекция" с бактерията Escherichia coli enterohemorrаgicа (ECEH), каза министър Илзе Айгнер в комюнике. Тази бактерия е особено опасна, защото предизвиква кръвоизливи в храносмилателната система и тежки смущения, наречени хемолитичен и уремичен синдром (SHU). Германските здравни власти съобщиха за смъртта на 4 души в северната и югоизточната част на страната, за които се счита, че са заразени с този вид бактерия. Особено обезпокояващ е краткия период, в който са се проявили всички случаи - едва 15 дни.

Заразяването на хората с тази бактерия става чрез заразени храни - полусурово месо и сурови зеленчуци. Специалистите алармират, че измиването не винаги е достатъчно и препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути. Симптомите на болестта са силна диария с кръв, остри болки в главата и корема.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.