1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Опасни яйца са засечени в търговската мрежа

Опасни яйца са засечени в търговската мрежа

Установени са две схеми за измама на потребителите, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов

Опасни яйца са засечени в търговската мрежа при проверка на Агенцията за безопасност на храните, съобщи преди началото на правителственото заседание днес, 22 юни, земеделският министър Мирослав Найденов. Установени са две схеми за измама на потребителите, обясни Найденов, като посочи, че едната е свързана с размера на яйцата.

„Яйцата имат размери по аналогия с тези при дрехите - S, L, M и XL, така че те примерно пишат на опаковката L, а пък вътре слагат M. Другото, което е по-опасно и затова показах другия вид измама, използват се старите печати, които не са в употреба - кръглите печати на единия край на яйцето. От доста време е въведен лазарен печат, който е по подобие на баркода и той е отстрани на яйцето", уточни Найденов.

Земеделският министър добави, че когато e сложен кръгъл печат на яйцето, това означава, че то не е минало контрола на компетентните власти и не се знае неговият произход, не се знае температурният режим, при който е съхранено и това може да доведе, особено в горещите месеци, до хранително отравяне.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.