1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Опасните E-та в хранителните продукти

Опасните E-та в хранителните продукти

Хората си купуват продукти без да знаят какво реално съдържат те

Най-често добавката Е-250 се среща в колбасите и в други храни, като целта е да се удължи трайността, заяви изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов, предаде БГНЕС. Съществува достатъчно информация за здравословните проблеми, които причиняват т.нар. Е-та в хранителните продукти - основно алергии. Добавката може да се намери също във вафли и в хлебни изделия, каза още той.

Най-критикуваните са подсладителите Е 951, Е 954 и най-вече аспартама. Но най-опасно е количеството им в един продукт. Хората трудно разшифроват тези Е-та и цифрите им по етикетите и си купуват продукти без да знаят какво реално съдържат те.

Николов счита, че трябва да има по-добра координация по линия на Световната здравна организация. Когато съществуват данни в една държава, че определена добавка е опасна и забранена, нашите власти трябва да изискат тази информация и практиката да бъде приложена и у нас, категоричен е Богомил Николов.

На 4 март от Асоциация "Активни потребители" предложиха производителите на храни в България да изписват върху етикетите съдържанието на мазнини, наситени мазнини, сол и захар и ако е високо съдържанието им да бъдат оцветени в червено. Ако съответната съставка е в ниско количество (спрямо дневните нужди на човешкия организъм от нея), тя да е оцветена в зелено. Средното съдържание да се отбелязва в жълто или оранжево, а високото - в червено, предлагат от асоциацията. Във Великобритания това етикетиране вече е въведено и помага на потребителите да се ориентират по-добре с какво се хранят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.