1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. От 1 до 22 ноември 2011 г. ще бъде осъществен третият транш по програма „Благотворителност”

От 1 до 22 ноември 2011 г. ще бъде осъществен третият транш по програма „Благотворителност”

Всеки, който има право на подпомагане, ще получи пакет с 25,220 кг хранителни продукти

От 1 до 22 ноември 2011 г. ще бъде осъществен последният – трети транш, за предоставяне на хранителни продукти по програма „Благотворителност”. Схемата се прилага от ДФ „Земеделие” в партньорство с Българския червен кръст (БЧК) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). За целта са разкрити над 342 временни пункта на БЧК в цялата страна, a доброволци раздават помощите в тях.

Програмата се финансира изцяло с европейски средства и е насочена към най-уязвимите слоеве от обществото. Бюджетът на Р България по програма „Благотворителност” е в размер на 11 042 840 евро, които включват 103 318 тона интервенционни запаси и финансов ресурс за транспортни и административни разходи.

Храните се раздават персонално, по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане. Право на подпомагане от програма „Благотворителност” имат граждани, които са получили енергийна помощ от Дирекция „Социално подпомагане” през отоплителния сезон 2010/2011 г. С промени в наредбата за разпределяне на храни от интервенционните запаси за социално слаби лица, внесени по инициатива на ДФЗ и МЗХ, в подпомагането бяха включени още две целеви групи. Първата обхваща майките и осиновителките, които получават помощи за дете до едногодишна възраст, а втората – семействата на деца с увреждания. Двете нови социални групи бяха включени във втория благотворителен транш.

Всеки, който има право на подпомагане, ще получи на трети транш пакет с 25,220 кг хранителни продукти. Пакетът съдържа 6 кг брашно тип 500, 6 кг ориз, 2 кг пшеничен грис, 2 кг спагети, 2 кг обикновени вафли, 6,8 кг постни лозови сарми и 0,420 кг десертно нишесте.

Помощите се получават само срещу представянето на лична карта от правоимащото лице или срещу нотариално заверено пълномощно.

В случай че някой е пропуснал да вземе помощите си от първия и втория транш, може да ги получи при настоящото раздаване. Ако в края на годината след трите транша останат налични неусвоени количества, с разрешение на ДФ „Земеделие” те ще бъдат предоставени на обществени заведения за хора с нисък социален статус.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.