1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ОТ БЧК приветстват развитието на идеята за "Национална хранителна банка"

ОТ БЧК приветстват развитието на идеята за "Национална хранителна банка"

Организацията е създател на първите хранителни банки у нас в партньорство с Американския червен кръст

Българският червен кръст (БЧК) изразява силното си задоволство от развитието на идеята за хранителна банка в национален мащаб и присъединяването към нея на все повече значими обществени и държавни субекти, информират от пресслужбата на БЧК.

БЧК е създател на първите хранителни банки у нас в партньорство с Американския червен кръст, като моделът успешно се реализира повече от 7 г. От БЧК посочват, че ценят високо и методическата подкрепа на Глобалната мрежа на хранителните банки, както и усилията на Фондацията за общностно развитие (ФОРА).

От Български червен кръст изразяват също така задоволството си, че всички заинтересовани субекти са обединени от общата идея да бъде създаден ефективен модел на "Национална хранителна банка” за подкрепа на уязвимите хора в България на базата на сериозна правна рамка, данъчни облекчения за функционирането й и стандарти за безопасност на храните.

Политиката на БЧК по отношение на хранителните банки е видна от факта, че през последните години структурите на организацията в Добрич, Пазарджик, Панагюрище, Стара Загора, Шумен, Благоевград, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен, София и др. реализират като присъщ за местните общности модел "хранителна банка” – добре координиран механизъм за хранително подпомагане на гладуващи и бедни хора чрез стимулиране на дарителството в общността и ресурсна подкрепа от страна на бизнеса и местната власт, припомнят от БЧК.

Понастоящем хранителните банки на БЧК функционират успешно и се радват на широка обществена подкрепа. Само през 2010 г. чрез тях са предоставени храни (под формата на хранителни пакети, готвено меню в трапезарии, купони за хляб и др.) на над 6 000 нуждаещи се (възрастни, деца, хора с увреждания, бездомни, многодетни семейства и др.) за над 64 000 лв.

Логично продължение на дългогодишно изгражданата експертиза в БЧК е това, че през 2011 г. БЧК планира собствена стратегия за осигуряване на необходимите ресурси и промени, даващи възможност моделът "хранителна банка” да се развие пълноценно на базата на наличния потенциал в организацията и добрите практики по света, посочват още от пресслужбата на БЧК.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.