1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Отчита се леко покачване на цените на пилешкото месо

Отчита се леко покачване на цените на пилешкото месо

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,24 лв./кг

Като цяло, през периода на наблюдение (23 - 30 януари 2013 г.) се отчита леко покачване на цените по веригата на предлагане на пилешко месо спрямо предходната седмица.

Пиле-замразено

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле отбелязва повишение с 1,4% спрямо предходната седмица до 4,24 лв./кг. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 3,85 лв./кг (Монтана) до 5,05 лв./кг (Разград). В единадесет от областите се наблюдава поскъпване на продукта спрямо предходната седмица, достигащо до 7,7% в Силистра, а в други пет - поевтиняване с до 2,7% в Ловеч.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 1,3% спрямо предходната седмица до 4,86 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,32 лв./кг (Хасково) до 5,32 лв./кг (Благоевград). В девет области цените отбелязват седмично повишение в рамките на 2,7 – 9,1%, най-чувствително в Благоевград, Варна и Кюстендил. Понижение на цените е регистрирано само в Хасково (с 6,5%), Перник и София (с по 1%).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,62 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,11 лв./кг в Пловдив. В Разград и Хасково цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро съответно с 0,18 лв./кг и 0,28 лв./кг.

Средната за страната цена на дребно на замразеното пиле, предлагано в другите търговски обекти (ДТО), е 5,00 лв./кг, с 0,4% по-висока спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 4,30 лв./кг (Търговище) до 5,68 лв./кг (Ловеч). Седмично повишение в рамките на 0,5 – 11,3% се отчита в пет области, най-значително в Пловдив. Понижение на цените е регистрирано в Благоевград (с 1%), Перник (с 1,9%) и Русе (с 2,2%).

Цените на дребно в ДТО са средно с 0,76 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж е регистриран в Ловеч (1,65 лв./кг). Изключение прави Разград, където цените в малките магазини са по-ниски от тези на едро с 0,46 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на замразеното пиле в малките търговски обекти са средно с 2,9% по-високи от тези в големите супермаркети.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.