В него участват 6 отбора и 14 индивидуални състезатели
Откриха кулинарното състезание за Националната кулинарна купа в Международен панаир-Пловдив. В програмата за първи път тази година ще има и категория „карвинг”- гравиране на плодове и зеленчуци. В състезанието, на което бе даден старт веднага след откриването, участват 6 отбора и 14 индивидуални състезатели. Журито от професионалисти обяви регламента и ще оценява състезателите, като най-добрите от тях ще се включат във финалното състезание утре.
Организатори на събитието са представителите на Българската асоциация на професионалните готвачи. Председател на журито е Пламен Петров, който е работил за много величия, след които и Тодор Живков. Сред журиращите е и Веселина Славчева, основала първата асоциация у нас по „карвинг”, която е усвоила това изкуство в Тайлант.
От една година обучава на карвинг и глухи деца у нас от 7 годишни. "Карвингът има за цел първо да нахрани очите и после тялото и се прави с душа и сърце", каза Славчева. Карвингът представлява правене на фигури от плодове и зеленчуци, както при скулптурата. Приложим е и при домашни условия, твърди тя. Карвингът става все по-популярен у нас.