1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Откриха уникални бактерии в японците

Откриха уникални бактерии в японците

Бактериите помагат за преработването на белтъците на морските водорасли, използвани за приготвянето на суши

Учени от парижкия Университет Пиер и Мария Кюри установиха наличието на уникални бактерии в червата на японците, които помагат за преработването на белтъците на морските водорасли, използвани за приготвянето на суши. Благодарение на тях японците са по-привикнали към този вид храна пише БГНЕС.

Специалистите считат, че, бактериите Bacteroides plebeius, които се срещат само в чревната кухина на японците, са се сдобили с гени за преработване на белтъците на морските водорасли при така нареченото хоризонтално пренасяне на гени – директно предаване на гени от един вид бактерии на друг. Източник на тези гени най-вероятно са бактерии, обитаващи повърхността на листата на водораслите. Групата учени, ръководена от Мириям Чижек, при работа с обитаващите повърхността на морските водорасли бактерии Zobellia galactanivorans е открила пет подобни гена, от които впоследствие е изолирала два най-активни. След като са анализирали голяма база данни с геномната информация за множество бактерии, обитаващи различни екосистеми, учените са успели да открият микроорганизми, които също използват подобни гени за своя метаболизъм. Учените са открили, че сред тези бактерии се срещат уникални микроорганизми, които живеят само в червата на японците и никъде другаде. След това те са провели експеримент и са сканирали генома на бактериите, живеещи в червата на 13 японци и 18 американци. Учените да открили уникалните гени при петима коренни жители на страната на изгряващото слънце и при нито един американец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.