1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Откриват горещ телефон за болни от инфлуенца птици в Пазарджик

Откриват горещ телефон за болни от инфлуенца птици в Пазарджик

Стопаните са задължени да спазват мерки за безопасност и лична хигиена, когато посещават места, обитавани от диви птици

Ветеринарната служба в Пазарджик обяви горещ телефон за сигнали за заболели или проявили клинични признаци на високопатогенна инфлуенца птици в региона. Това съобщи директорът на Държавния ветеринарно-санитарен контрол – Пазарджик д-р Гошо Ганев съобщи радио „Фокус”.

На горещия телефон 0887 305 859 гражданите могат да подават сигнали за болни животни или за умрели домашни и прелетни птици. Д-р Ганев напомни, че в Гърция наскоро беше обявен случай на „син език“, в Турция са регистрирани случаи на чума при дребни животните, шап при чифтокопитните. Има и случаи на шарка при овцете и козите. В приетите мерки на Областния епизоотичен съвет за предотвратяване на зараза задълженията на всички институции, на собствениците на животновъдни ферми, както и на гражданите, са да подават своевременни сигнали и да следят състоянието на отглежданите от тях птици. Те са задължени да спазват мерки за безопасност и лична хигиена, когато посещават места, обитавани от диви птици.

Заразна инфлуенца по птиците -  причинява се от вирус от семейство Orthomyxoviridae, род Influenzavirus A, B. До днес най-патогенните изолирани са инфлуенца А вируси от подтип H5 и H7. Апатогенни и средно патогенни инфлуенца A вируси се появяват в цял свят.Високо патогенни птичи инфлуенца А (HPAI)вируси от H5 и H7 HA подтипове са изолирани инцидентно от свободно живеещи птици в Европа и цял свят. Избухвания на заболяване, причинени от HPAI са регистрирани в Пенсилвания, САЩ, 1983-84. Напоследък случаи на заболяване са констатирани в Австралия, Пакистан, Мексико. Диагноза - инкубационен период 3-5 дни. Силна депресия, загуба на апетит. Драстично намаляване на яйценосенето. Едем на лицевите части и отичане на гребена и менгушит. Петехиални кръвоизливи по вътрешните лигавици. Внезапна смърт (смъртността може да достигне 100%). Изолиране на вируса за поставяне на окончателна диагноза. Гостоприемници - високо патогенни изолати, причиняващи птича инфлуенца, са получавани главно от пилета и пуйки. Санитарна профилактика - избягване контакта между домашни и диви птици. Избягване вноса на птици с неизяснен здравен статус в стадата. Контрол на движението на хора. Щателни процедури по почистване и дезинфекция. При избухване - изколване на всички птици. Отстраняване на трупчетата и животински продукти. Почистване и дезинфекция. Най-малко 21 дни до населване. Медицинска профилактика - в миналото се е считало нецелесъобразно ваксинирането срещу HPAI, тъй като някои ваксинирани птици се разболяват и отделят вирулентен вирус. При последните избухвания в Пакистан и Мексико са прилагани инактивирани ваксини за предотвратяване разпространението на заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.