Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните
Пълнозърнестите храни като овесените ядки, кафявият ориз и царевицата са ключът към дълголетието, твърдят учени. Според тях тези храни намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания, писа в. "Дейли телеграф", цитиран от Vesti.bg.
Това изследване е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота.
Учените от Харвардския университет са проследили повече от 100 хил. души в продължение на над 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.
Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни – овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания.
За всеки 30 гр подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от смърт намалява с 5%, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване – с 9%, смятат учените.
Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини – цинк, мед, манган, желязо, витамин В1.
Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение – авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.