1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пълнозърнестите храни са полезни за по-дълъг живот

Пълнозърнестите храни са полезни за по-дълъг живот

Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните

Пълнозърнестите храни като овесените ядки, кафявият ориз и царевицата са ключът към дълголетието, твърдят учени. Според тях тези храни намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания, писа в. "Дейли телеграф", цитиран от Vesti.bg.

Това изследване  е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота.
Учените от Харвардския университет са проследили повече от 100 хил. души в продължение на над 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.

Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни – овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания.

За всеки 30 гр подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от смърт намалява с 5%, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване – с 9%, смятат учените.

Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини – цинк, мед, манган, желязо, витамин В1.
Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение – авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.