1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първите български череши се появиха на пазара във Велико Търново

Първите български череши се появиха на пазара във Велико Търново

Купувачите не се интересуват толкова от произхода на стоката, водеща в избора е цената

Първите български череши се появиха на пазара във Велико Търново, съобщава в. „Янтра ДНЕС”. За да не се стряскат от цената им купувачите – 10 лева за килограм, търговците са разсипали полуузрелите плодове в чашки по стотина грама, които се продават за по левче. Търговците казват, че са от Пловдивско. По това време минали години вече имало и нашенски, но заради студената пролет българското производство закъснява средно с 20 дена, разказват търговците.

За десерт се продават и южноамерикански круши по 3,80 лева за килограм. Ябълките масово са италиански – червени, зелени и жълти като цените са от 2 до 2,50 лева за килограм. Интернационалното звучене се допълва от дините от Йордания и Турция, които са по 3 лева за килограм. Сочният плод е нарязан на парчета по около килограм и половина. Нямаме от китайските дини, които гърмят, категорични са местните търговци. Няма купувачи за гръцките пъпеши по 5 лева за килограм.

Българските ягоди също се появиха по сергиите на цена от 8 лева за килограм. Конкурират ги гръцките, които излизат с 2 лева по-евтино. Най-шарени са цените на доматите. В зависимост от произхода големината и сорта, цената е от 1,60 до 4 лева за килограм. На повечето маси българската стока е разделена от вносната и по правило нашенското производство е по-скъпо. "При нас има големи разходи за отопление на оранжериите. В Кипър и Гърция, откъдето масово са доматите, плодът е слънчев, расте на полето и затова цената му е по-ниска", разказват продавачите. Родните домати с високите цени са от Русенския край и оранжериите в Мартен и от Сандански. При краставиците цената също е шарена като сортовете – от 1,30 лв., 1,60 лв., 1,80 лв. до 2 лева за килограм корнишони.

На една и съща маса можете да избирате от български и египетски пресни картофи. Вносните от размирната зона са по-евтини – по 1,60 лева за килограм. Нашите стигат до 1,80 лева/кг. Има и френски пресни картофи, също по 1,60 лева. Вносните картофи са по-трайни, нашенските още до вечерта ще изгният, разказват търговците. Според тях това се дължало на факта, че при нашите картофи производителите прекалявали с наторяването, за да изкарат реколта въпреки студеното време.

Патладжаните са турски по 3,50 лева/килограм. Българската стока се отсрамва на сергиите със зеле – по 80 ст. до левче за килограм. Зелени люти чушки по 15 лв./кг и репички по 30 или 40 ст. връзката. Вече има и бакла по 4,50 лв. Хората нямат пари и не купуват по много. Рядко някой наведнъж ще вземе повече от килограм краставици, домати, картофи, оплакват се търговците. Те са категорични, че купувачите не се интересуват толкова от произхода на стоката, водеща в избора е цената.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.