Първите череши вече се появиха на пазарите в Кюстендил, Дупница и Хасково

Цената им в Кюстендилско е 10 лв./кг

Първите череши вече се появиха на пазарите в Кюстендил, Дупница и Хасково. Цената им обаче в Кюстендилско е 10 лв./кг, а на хасковското тържище - 4-5 лв./кг. 10 лева за килограм е цената, която са обявили и продавачите по главния път Е-79 край Дупница, съобщи БНР. Те обаче си доставят плодовете по 5 лева за килограм от борсата в село Карналово.

"Черешите в Кюстендилско ще са готови за бране в края на май, а тези, които сега се продават, са от Петричко. Именно там, в село Тополница, преди Гергьовден, са набрани първите 8 тона", уточни проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие край с. Ябълково.

В същото време на хасковския пазар първите ранни череши се продават по 4-5 лева за килограм. Вкусният плод е от градините на село Крепост, община Димитровград. Поради строежа на магистрала "Марица" обичайната крайпътна търговия е невъзможна и стопаните предлагат черешите на хасковския пазар, съобщи БТА.

Черешопроизводители от димитровградското село твърдят, че тази година сладкият плод започнал да зрее по-рано от миналата, но отчитат и по-слаба реколта спрямо предходни години.

“Много дъждове паднаха. В началото беше добре, но ако продължат валежите ще съсипят реколтата. Част от плода е вече напукан. Наблюдава се и кафяво гниене по овошките”, сподели Запрян Запрянов, който отглежда вече десета година 4 декара череши в село Крепост, цитиран от "Хасково новини".

По софийските пазари и плод-зеленчукови магазини вече има череши, но цената им е между 10 и 12 лв. за килограм. В по-голямата си част обаче плодовете са внос от Гърция.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.