1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първото менте на Българския държавен стандарт вече е факт

Първото менте на Българския държавен стандарт вече е факт

КЗП е издала заповед за спиране на тази нелоялна практика

Първото менте на Българския държавен стандарт вече е факт. Инспектори от Комисията за защита на потребителите открили колбаси, върху които с големи букви било изписано "БДС", предаде в. "Стандарт".

Проверка показала, че те нямат нищо общо с държавната рецепта за качествени месни продукти. Това съобщи Огнян Варадинов от КЗП. Фирма с името "Български Деликатесен Стандарт" се опитвала да пробутва обикновени салами като първокласни, произведени по държавната рецепта. Върху етикета на продуктите си те не изписвали цялото име, а само абревиатурата на фирмата - БДС.

Комисията издала заповед за спиране на тази нелоялна практика. Фирмата обаче обжалвала. Едва преди няколко дни Върховният административен съд потвърди решението на КЗП и забрани тази нелоялна практика, обясни Варадинов.

Този трик се прилагал многократно от различни фирми. Те се регистрирали в Агенцията по вписванията с име, чиито първи букви отговарят на дадена абревиатура, която е показател за качество на определен продукт.

Освен БДС най-често използвани са думите "ЕКО" и "БИО", които се вписват под някаква форма в наименованието на фирмата. След това върху етикета се изписва само тази част от името на компанията, която би създала впечатление у потребителя, че продуктът отговаря на някакви стандарти. Например, че е произведен в екологично чист район или че е създаден при спазване на законовите правила за биопроизводство, обясни Варадинов.

 Моят апел към търговците е да се запознаят с решението на ВАС по отношение на казуса "БДС", за да може тази нелоялна търговска практика да бъде преустановена на българския пазар и потребителите да се чувстват спокойни, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.