1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

На тържищата в страната захарта се предлага на цени от 1,86 лв./кг (Добрич) до 2,21 лв./кг (Варна и Разград)

През наблюдавания период (9 – 16 януари 2013 г.) пазарът на захар в страната остава относително спокоен.

Средната цена на едро на захарта намалява незначително спрямо предходния седмичен период – с 0,5% до 2,04 лв./кг. На тържищата в страната захарта се предлага на цени от 1,86 лв./кг (Добрич) до 2,21 лв./кг (Варна и Разград). В осем от областите се наблюдава седмично понижение на цените на едро, основно в рамките на 0,5 – 1,8%, а в Благоевград и по-значително – с 9%. В други пет области се отчита леко поскъпване на продукта с 0,5 – 1% (Хасково).

Средно за страната, цената на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на нивото от предходната седмица - 2,19 лв./кг. По области, цените на захарта в големите супермаркети продължават да се движат в диапазона от 2,04 лв./кг (Кюстендил) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Ценови изменения спрямо предходната седмица се регистрират в осем области – понижение от 1,4% във Видин до 4,5% в Ямбол и повишение в рамките на 1,4% (Бургас) - 4,7% (Пловдив).

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) също остава без промяна спрямо предходната седмица - 2,32 лв./кг. И през тази седмица, в малките магазини захарта се търгува в ценовия интервал от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,48 лв./кг (Враца). Леко седмично изменение на цените е налице единствено в две области – повишение с 1,1% в София и понижение с 0,2% в Добрич.

През наблюдавания период цените на захарта в по-малките магазини продължават да са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,34 лв./кг във Враца. Изключение са областите Кърджали и Добрич, където цените в малките магазини са съответно с 0,05 и 0,03 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно се регистрира отново в Плевен – 0,41 лв./кг за ГТВ и 0,47 лв./кг за ДТО. В три от областите цените на продукта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,11 лв./кг (Варна).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.