1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

Средно за страната, цената на дребно в големите търговски вериги е 2,04 лв./кг

По данни на ДКСБТ през периода 31 юли –7 август 2013 г. пазарът на захар в страната остава относително спокоен.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната отбелязва леко понижение - с 1,1% до 1,88 лв./кг. На борсите в различните областни центрове продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,67 лв./кг в Добрич до 2,11 лв./кг във Враца. В осем от областите се регистрира слабо седмично понижение на цените  в рамките на 0,5% – 3,6%, а в Благоевград и по-чувствително – с 9,7%. По-скъпо с 0,6% до 1,6%, спрямо предходната седмица продуктът се продава в Силистра, Хасково, Кърджали и Сливен.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,04 лв./кг, с 0,5% по-висока спрямо предходната седмица. По области, предлагането в тези обекти е на цени от 1,85 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Перник). В седем от областите се наблюдава седмично поскъпване с между 1,6% (Варна) и 4,6% (Бургас и Русе). По-ниски цени  се отчитат в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен - с 2,5%, и в Добрич – с 2,6%.

При средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) също се отчита леко повишение спрямо предходната седмица – с 0,5% до 2,17 лв./кг. В тези обекти продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,93 лв./кг (Добрич) до 2,35 лв./кг (Разград). Седмично поскъпване в рамките на 1% – 4,7% се регистрира в ДТО в четири от областните центрове, най-чувствително в Бургас. Понижение на ценовите стойности се наблюдава единствено в област Благоевград – с 1%.

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,13 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Разград разликата достига до 0,26 лв./кг. В областите Благоевград, Кърджали, Пазарджик и Стара Загора цените на захарта в по-малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,16 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,29 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Благоевград – 0,33 лв./кг, а за ДТО – в Силистра - 0,48 лв./кг.

В област Варна цените на дребно на захарта са чувствително по-ниски от тези на едро – с 0,20 лв./кг в ГТВ и с 0,11 лв./кг в ДТО. Разлика в тази посока се отчита също в ГТВ в областите Шумен и Враца – с 0,02 лв./кг и в Ловеч - с 0,03 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.