1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

На тържищата в страната захарта се предлага на цени от 1,83 лв./кг (Добрич) до 2,24 лв./кг (Разград)

През наблюдавания период (23 – 30 януари 2013 г.) пазарът на захар в страната остава относително спокоен.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта се запазва на нивото от предходната седмица - 2,04 лв./кг. На тържищата в страната захарта се предлага на цени от 1,83 лв./кг (Добрич) до 2,24 лв./кг (Разград). В единадесет области се регистрират леки седмични колебания на цените, в интервала от -3,3% (Пловдив) до +0,5%.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,19 лв./кг, с 0,5% по-висока спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 2,04 лв./кг (Кюстендил) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В пет области се наблюдава леко седмично покачване на цените с между 0,5 и 3,2% (Бургас). Единствено в ГТВ в Добрич се отчита поевтиняване на продукта - с 2,5%.

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица - 2,31 лв./кг. В тези търговски обекти захарта се търгува в ценовия интервал от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,48 лв./кг (Враца). Седмично изменение на цените е налице само в две области – повишение във Варна (с 6%) и София (с 3,4%).

През наблюдавания период цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,34 лв./кг във Враца. Изключение са областите Кърджали и Благоевград, където цените в малките магазини са съответно с 0,05 и 0,01 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно се регистрира за ГТВ в Плевен – 0,40 лв./кг, а за ДТО – в Ямбол - 0,48 лв./кг. В три от областите цените на продукта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,09 лв./кг (Враца).

През м. януари 2013 г. пазарът на бялата кристална захар в страната остава стабилен. Към края на месеца е налице незначително понижение на средната цена на едро за страната спрямо нивото отпреди един месец (с 0,5%) до 2,04 лв./кг. По области, измененията са в диапазона от -5,8% (Благоевград) до +3,6% (Стара Загора).

В рамките на едномесечния период, средната цена на дребно на захарта в магазинната мрежа на страната остава непроменена – 2,25 лв./кг. Отклоненията по области са в сравнително тесните граници от -2,9% (Добрич) до +2,7% (Варна).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.