1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Плодовe и зеленчуци растат по покривите в Монреал

Плодовe и зеленчуци растат по покривите в Монреал

Фермата Lufa работи целогодишно и може да задоволи нуждите от плодове на две хиляди души

Двама канадски предприемачи са на път да предизвикат истинска революция в овощарската индустрия. Курт Лин и Мохамед Хейдж са проектирали ферма Lufa, разположена на покрива, пише greentech.bg. Във фермата се отглеждат чисти плодове и зеленчуци, без пестициди и ГМО. Същевременно се скъсява веригата за доставка на продуктите до крайния потребител.

Монреал, като повечето големи градове изпитва недостиг на свободна земя. С помощта на Google Earth, Лин и Хейдж са изготвили списък с най-големите в града промишлени сгради с плоски покриви. След това наели екип от архитекти, технолози, агенти по недвижима собственост, специалисти от научния център на университета МсGill и започнали реализация на проекта.

В продължение на две години била усвоена площ от 3 000 квадратни метра в един от районите на града. През април 2011 година фермата Lufa започна да доставя първите плодове на своите клиенти.

Градината работи целогодишно и може да задоволи нуждите от плодове на две хиляди души. Проектът е уникален не само заради това, че използва покривното пространство, но и поради други "зелени" иновации. Така например, градината допринася за топлоизолацията на покрива, а дръвчетата се поливат със събраната дъждовна вода. С насекомите се борят не пестициди, а калинки. И накрая, продуктите се доставят директно до дома на потребителя.

Следващата цел е да бъдат залесени и покривите в съседен Торонто, където е налице пет пъти повече площ. Освен това двамата предприемачи са потърсили партньорство с магазинните вериги Home Depot и Costco, за да засядат и техните покриви по целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.