По-малките порции храна правят образуването на инсулина
Резултатите от ново изследване, публикувано в British Medical Journal, сочат, че при хората, които се хранят шест и повече пъти на ден, нивото на холестерол е поне с 5% по-ниско, отколкото при тези, които се хранят по-рядко. Тези резултати остават непроменени независимо от други показатели като индекс на телесното тегло, физическа активност, тютюнопушене.
Британските изследователи считат че, консумацията на големи порции с повече разстояние във времето между тях води до покачване в нивата на инсулина, което се отразява негативно на метаболизма, включително на мазнините и холестерола и показателите за последния се покачват.
От друга страна, по-малките порции храна правят образуването на инсулина по-плавно и се избягват пиковете, които иначе се получават. “Снижаването на холестерола с 5% може да звучи на мнозина като незначителен факт, но е доказано, че то е достатъчно да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 10%”, допълват британските учени.