1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. По-честото ядене води до по-малко натрупване на холестерол

По-честото ядене води до по-малко натрупване на холестерол

По-малките порции храна правят образуването на инсулина

Резултатите от ново изследване, публикувано в British Medical Journal, сочат, че при хората, които се хранят шест и повече пъти на ден, нивото на холестерол е поне с 5% по-ниско, отколкото при тези, които се хранят по-рядко. Тези резултати остават непроменени независимо от други показатели като индекс на телесното тегло, физическа активност, тютюнопушене.

Британските изследователи считат че, консумацията на големи порции с повече разстояние във времето между тях води до покачване в нивата на инсулина, което се отразява негативно на метаболизма, включително на мазнините и холестерола и показателите за последния се покачват.

От друга страна, по-малките порции храна правят образуването на инсулина по-плавно и се избягват пиковете, които иначе се получават. “Снижаването на холестерола с 5% може да звучи на мнозина като незначителен факт, но е доказано, че то е достатъчно да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 10%”, допълват британските учени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.