1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. По данни на НСИ производството на хранителни продукти е намаляло с 10,8 на сто

По данни на НСИ производството на хранителни продукти е намаляло с 10,8 на сто

Производството в тютюневия бранш бележи увеличение със 7,4 на сто

Производството на хранителни продукти е намаляло с 10,8 на сто през юни в сравнение с година по-рано, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение с предходния месец обаче се отчита лек ръст от 0,3 на сто. От националната статистика обясниха намалението със спада в потреблението, който в рамките на 1 на сто, пише в.Монитор.

Потърпевши от свитото потребление са и производителите на напитки. През юни тяхното производство е спаднало с близо 5% в сравнение с миналия юни и с над 3 на сто спрямо този май. За разлика от тях ситуацията в тютюневия бранш изглежда далеч по-добра Производството в сектора бележи увеличение със 7,4 на сто само в рамките на един месец, а в сравнение с миналия юни тютюневата индустрия отчита 5% ръст. Положителни тенденции на годишна база се отчитат и в текстилната индустрия, както и при производството на облекло.

Като цяло през юни 2011 г. спрямо същия месец на миналата година индустрията е произвела с 2,2 на сто повече. По основни групи сектори на годишна база увеличение е отчетено в преработващата промишленост - с 4,5%, докато намаление има в добивната индустрия с 5,4% както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,8%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.