1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Полша наложи нови забрани за култивирането на ГМО картофи и царевица

Полша наложи нови забрани за култивирането на ГМО картофи и царевица

Снимка:

Природозащитната организация Greenpeace поздрави Варшава за предприетите действия

Полша наложи нови забрани за култивирането на определени видове генетично модифицирани картофи и царевица, ден след като Европейския съюз влезе в сила разрешението за отглеждане на ГМО, съобщи агенция "Франс прес".

Правителството на премиера Доналд Туск наложи забрана за отглеждане на германските картофи Amflora на компания BASF и на царевицата MON 810 на американския гигант Monsanto, стана ясно от официално съобщение.

Забраната на конкретни видове е възможна чрез правна вратичка, чрез която може да се заобиколи съгласието на ЕС за отглеждане на такива продукти. Природозащитната организация Greenpeace поздрави Варшава за предприетите действия, които ще влязат в сила на 28 януари. "Правителството спази обещанията си", заявиха от клона на организацията в Полша, пише "Дневник".

Туск обеща да забрани генетично модифицираните култури през ноември, малко след като Сенатът одобри регистрацията и продажбата на ГМ култури, които бяха забранени в Полша дотогава. Полският премиер обясни, че законодателите са били принудени да приемат закона заради правилата на ЕС, които влязоха в сила на 1 януари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.