1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Потреблението на хляб в Добричка област е спаднало с около 35-40%

Потреблението на хляб в Добричка област е спаднало с около 35-40%

Няма затворени предприятия

От Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Добричка област отчитат в началото на годината спад както в потреблението на хляб, така и в неговото производство. Това заяви председателят на браншовия съюз Тошко Няголов, предаде радио „Фокус”.

Обичайно всяка година в зимните месеци потреблението на хляб в Добрич и района намалява и това се дължи на периода на застой в сезонната работа (тя е активна през пролетните, летните и есенните месеци в отрасли като земеделие и туризъм), коментира Няголов. Сега се добавят и чисто икономически причини за ниското потребление – ограничени финансови възможности на потребителите, безработица, миграция.

Потреблението на хляб е спаднало с около 35-40%. С толкова е намаляло и производството на хляб в региона. Няма затворени предприятия, но има спрени производствени линии или такива, които работят с намален капацитет.

Цената на хляба остава както преди – за килограм средно е 1,08-1,09 лв., като от бранша смятат, че реално размерът й трябва да е 1,60 лв. Сега в търговската мрежа се предлага хляб с по-малък грамаж и съответно цената му е по-поносима за хората с ниски доходи.

Няма увеличение и в цената на брашната. Тон брашно за хляб е с цена между 670 и 720 лв., при специалните брашна е от 800 до 1200 лв. за тон. Трудно могат да се правят прогнози за движението на цените в близко бъдеще, предвид динамиката в цените на горивата, коментират още от бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.