1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Повече от 1 млрд. души по света страдат от затлъстяване

Повече от 1 млрд. души по света страдат от затлъстяване

Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия

Броят на хората с голямо наднормено тегло продължава да расте. През 2022 година по света е имало повече от 1 милиард души, страдащи от затлъстяване, а за последните 30 години делът им се е удвоил, показва ново проучване. 
 
Жените са по-силно засегнати от затлъстяване, като в момента тези с голямо наднормено тегло са 18,5%, а при мъжете този дял е 14 на сто. При децата и младежите между 5 и 19 години 9,3% от момчетата и 6,9 на сто от момичетата са със затлъстяване. Като цяло това са 880 милиона възрастни и 160 милиона деца и младежи. 
На първо място в списъка с държавите с най-голям дял на затлъстяване е Тонга в Океания. Там 4 пети от жените са в това положение. При мъжете със 70 процента води Американска Самоа.
 
Затлъстяването е хронично заболяване, при което е нарушено равновесието между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.
 
От Световната здравна организация посочват, че за намаляване на риска е важно хората от малки да се хранят здравословно и повече да се движат. Затова СЗО препоръчва на националните правителства да забранят продажбата на храни и напитки с високо съдържание на сол, мазнини и захар в близост до учебни заведения и да ограничат рекламите за такива продукти, насочени към детската аудитория.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.