1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Повече от 150 търговски обекта са проверили ветеринарните инспектори в Благоевград

Повече от 150 търговски обекта са проверили ветеринарните инспектори в Благоевград

Месото трябва да е придружено с документи за произход

Повече от 150 търговски обекта в цялата област са проверили през изминалата седмица инспекторите от Районната ветеринарномедицинска служба в Благоевград, съобщи директорът д-р Михаил Бащавелов пише dariknews.bg. В магазин за месо в Петрич е открито агнешко месо, добито от извън кланница. На собственика е съставен акт.  Засилените проверки на яйца и агнешко месо са по повод Великден.

Специалистите съветват потребителите да пазаруват само от одобрени за търговия с хранителни продукти обекти и да внимават за условията, при които се съхраняват продуктите. Месото трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив. Яйцата трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис и да не попадат под пряка слънчева светлина. Също така е необходимо да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималният срок на трайност. При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата на яйцето и наличието на пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване. При подготовката за консумация е добре да се измият допълнително.

Потребителите ще могат да подават сигнали за нередности към дежурните инспектори на РВМС по празниците. Списък с телефонните номера е публикуван на интернет сайта на НВМС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.