1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Правителството предвижда мерки за затягане на контрола над големите търговски вериги

Правителството предвижда мерки за затягане на контрола над големите търговски вериги

Голяма част от чуждите хипермаркети не плащат данък печалба на държавата

Правителството предвижда серия от мерки за затягане на контрола над големите търговски вериги в полза на потребителите. Голяма част от чуждите хипермаркети не плащат данък печалба на държавата, заяви в студиото на ТВ7 Румен Гечев, зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента и депутат от Коалиция за България. Затова са предвидени и засилени проверки по веригите.

Чуждите инвеститори са добре дошли у нас, стига да внасят пари в държавната хазна, подчерта Гечев. От друга страна българските доставчици често се третират неблагоприятно от чуждестранните търговски вериги. Според Румен Гечев няма как да бъдат гарантирани квоти за българските производители, но могат да се разкрият български щандове например, като така потребителят ще има избор между чуждо и родно производство.

Предвиждат се и мерки, които да гарантират еднаквото отношение на търговците към българските и към чуждите доставчици.

Непосредствено след края на празниците предстои и активна работа по законите за банковото дело и финансовите институции. Промените предвиждат облекчение за физическите и юридическите лица при рефинансиране на заемите им и преместването им от една банка в друга. Работи се в посока на понижаване на лихвите, като една от идеите включва въвеждането на всеобщ пазарен индекс, спрямо който ще се фиксират лихвите по кредитите на всички банки. На банките ще бъде дадена възможността да изберат спрямо кой международен индекс да образуват лихвите си.

Румен Гечев коментира и данъчната политика на кабинета, като заяви, че промяна в данъците тази година няма как да се случи. На този етап остава предложението хората със заплата до 340 лв. да получат обратно данъка върху доходите си, а останалите да плащат 10%. Управляващите могат да се опитат да убедят паламента в рационалността на прогресивното подоходно облагане, но въвеждането му няма да стане тази година, категоричен е Румен Гечев.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.